Europalia Georgië in Winksele

Adilei & Nana Mzhavanadze: Georgië zingt

Tickets

za. 04/11/2023 | 20u30

Prijzen

volwassenen : 12.00 euro
13-18 jaar : 6.00 euro
-12 jaar : 0.00 euro
Kansentarief UiTPAS : 2.40 euro

Locatie


Om de twee jaar brengt Europalia een veelzijdig artistiek programma rond een land of een thema. Dit jaar staat Georgië in de kijker met een uitgebreid aanbod van artistieke en socio-culturele projecten.

Hieruit hebben we onlangs het ensemble Adilei kunnen plukken, een mannenkoor, eigenlijk een groep vrienden die traditionele Georgische gezangen uitvoeren. Met deze gezangen maakten ze kennis in hun gezin of in kindermuziekgroepen. In 2012 richtten deze vrienden-zangers officieel hun ensemble op en legden ze regelmatige zangrepetities vast. In Georgië wordt er trouwens tijdens alle mogelijke feesten en (rituele) samenkomsten zeer veel gezongen: thuis, bij familiesamenkomsten, op openbare feesten, op huwelijksfeesten, in muziekzalen, in de kerk, en zelfs op het kerkhof bij een begrafenis…

De grootste passie van Adilei ligt in het zingen van het liederenrepertoire uit de provincie Guria in West-Georgië. Liederen uit andere regio’s van Georgië komen evenwel ook aan bod. Gurian-muziek wordt soms vergeleken met jazz omwille van de nadruk op improvisatie en niet-parallelle beweging in de stempartijen. Het Gurian-lied wordt ook gekenmerkt door k’rimanch’uli, een jodeltechniek die vaak aanwezig is in de bovenstem.

Voor de leden van Adilei is zingen de belangrijkste manier van communiceren met de wereld: het is meer een levensstijl dan een uitvoeringspraktijk. Ze zingen elke keer wanneer ze samenkomen, waar dat ook mag zijn.

Het gezelschap heeft reeds door een aantal Europese landen getoerd en deelgenomen aan verscheidene belangrijke internationale volksmuziekfestivals. Zo namen ze deel aan het International Symposium on Traditional Polyphony in Tbilisi, het Mare e Miniere-festival in Sardinië en het Zlatne Uste Golden Festival in New York. Tijdens haar eerste Amerikaanse tournee gaf de groep workshops, lezingen, seminaries en concerten in Dartmouth, Columbia, het New England Conservatorium, Yale en andere universiteiten aan de oostkust evenals op een aantal meer informele en intieme locaties.

Adilei bestaat uit:

Lasha Bedenashvili, Giorgi Khukhunaishvili, Kote Chavleshvili, Sandro Natadze, Levan Bitarovi, Nodar Japaridze, Beka Buchukuri, Temur Darchia, Shota Katamadze, Demetre Kiria.

 


Nana Mzhavanadze (PhD) is een ervaren zangeres en etnomusicologe uit

Georgië. Zij komt uit Guria, de regio aan de Zwarte Zee, die bekend staat om haar complexe polyfonieën. Nana groeide op in een familie met van oudsher Georgische meesterzangers en -zangeressen.

"Toen ik een kind was en ik niet kon inslapen, legden mijn grootouders

zich rechts en links van mij in het bed en ze zongen met mij, in drie stemmen, zoals hier in Georgië al eeuwenlang de gewoonte is. Ik hield van die momenten. De stemmen omringden mij, droegen mij mee tot ik in slaap viel. In mijn familie zongen we bij elke gelegenheid, vooral als er gasten kwamen. En dit gebeurde elke dag. We zaten rond een lange tafel, aten en dronken, er werd veel getoost en natuurlijk werd er gezongen. ....

Ik ben in deze cultuur geboren.  Toen ik leerde lopen en praten, leerde ik ook zingen. Dit heeft niets met kunst te maken, maar maakt deel uit van het menselijk bestaan."

Met haar zuivere en natuurlijke stem brengt ze liederen uit vele Georgische regio’s  met een grote verscheidenheid aan traditionele Georgische cultuur: rituelen, feesten, wiegeliedjes…

Je wordt betoverd door de specifieke intonatie, kenmerkend voor de Georgische polyfonie.

Met Nana Mzhavanadze treedt men binnen in een nieuwe muzikale wereld en ervaart men samenzingen als een vorm van communicatie met elkaar op een subtiele helende manier.

“Wanneer wij als Georgiërs onze mond openen om te zingen, zoeken onze ogen al naar andere stemmen om ons te vervoegen. Binnen ons muziekmaken is er geen plaats voor scheiding, eenzaamheid en isolatie, zoals dit vaak wel woorkomt in ons complexe moderne bestaan. Alleen liefde hoort hier thuis.” (Nana)