Halva

De Luister van Winksele

Tickets

wo. 16/10/2024 | 20u30

Prijzen

Inkom : 12.00 euro
Kansentarief UiTPAS : 2.40 euro

Locatie


Heb je tickets over, of ben je nog op zoek naar tickets. Neem dan een kijkje in onze ruilbox.

Ruilbox

Heb je nog plaatsen vrij, of zoek je iemand om mee te rijden?

Carpool

In 2020 veroverde Halva zijn publiek van de Luister van Winksele met zijn muziek die vooral geïnspireerd was op traditionele Oost-Europese klezmermuziek en de culturen daar omheen. De groep speelt nog altijd muziek in die traditionele stijlen, maar richt zich momenteel vooral op Griekse en Roemeense muziek. De aanpak van de band is wel uniek! Hij speelt uitsluitend nieuwe composities van de bandleider Nicolaas Cottenie, maar nog steeds geïnspireerd door de traditionele stijlen en het repertoire uit Oost-Europa.

De idee is om te zoeken naar de grootst mogelijke expressie en tegelijkertijd de schoonheid van de traditionele muziek te vieren. Het resultaat is muziek die een diepe energie ademt die uitnodigt ten dans, met hier en daar een vleugje ernst en momenten van spirituele introspectie.

Door hun expressieve en virtuoze spel raken de muzikanten echt het hart van hun publiek.

Hun debuutalbum, “The Sweetest Klezmer Orchestra” geïnspireerd op klezmermuziek, werd opgenomen in 2018 bij de oprichting van Halva.

 In 2020 (het pandemiejaar) verscheen hun tweede album: “Dinner in Sofia”. Deze bevat twaalf originele composities die zich richten op Roemeense, Bulgaarse en Griekse muziek en ze stond op de shortlist voor de “Preis der deutsschen Schallplattenkritik”. Met het stuk “Khosidl für das neue Leben” won Nicolaas Cottenie de Bubbe Awards 2020 in Sao Paolo.

Dit jaar verscheen Halva’s derde album: “Musafir”. Dit woord dat via het Arabisch uit het Turks is overgenomen en nu ook voorkomt in het Roemeens, het Grieks en vele andere talen, betekent zoveel als “ gast, reiziger en vreemdeling”. Het verwijst daarbij naar de kwetsbaarheid van de vreemdeling na het (gedwongen) verlaten van zijn huis, naar het verdriet hierbij, naar de verstikkende gevoelens van eenzaamheid, wanhoop, hulpeloosheid, afhankelijkheid van anderen... Maar het verwijst ook naar de vreugde om je verbonden en geaccepteerd te voelen door anderen, naar de opwinding van het ontdekken van nieuwe werelden en naar de voldoening van het opbouwen van een waardig leven.

Teksten van Adriana Achitzanova (zang, ney) en muziek van Nicolaas Cottenie onderzoeken deze onderwerpen op een oprechte en ontroerende manier, waarbij ze de luisteraar soms uitnodigen om te dansen en de opwindende vreugde van het leven te vieren, soms met introversie, verdriet en spiritualiteit.


Muzikanten:

Nicolaas Cottenie (België), viool
Alina Bauer (Duitsland), viool
Aline Duerinck (België) cello
Suzy Evans (Verenigd Koninkrijk), klarinet
Robbe Kieckens (België), percussie
Iran Shiran (Israël), accordeon
Adriana Achitzanova (Griekenland), zang en ney
Muhillin Kemal (Turkije), Kanun