Vluchtwegen | Jeugdtheater Kip met Kop

3de graad

Tickets

di. 24/01/2023 | 10u30
di. 24/01/2023 | 13u30

Locatie


Uitstekend onthaalde productie over de nog steeds brandende, niets ontziende actualiteit!

REACTIES VAN PROGRAMMATOREN EN LEERKRACHTEN: "Dit stuk doet veel meer bij leerlingen dan een hele sensibiliseringscampagne"


‘Vluchtwegen’ van de Britse auteur Nick Wood vertelt het spannende verhaal van Andrea en Riva. Twee kinderen die met hun familie op de vlucht zijn voor het geweld in hun eigen thuisland. Ze duiken met hun ouders onder in een leegstaande garage, tegen de groeiende haat van de omgeving. Vluchtwegen is een krachtig hedendaags stuk over eenzaamheid, vriendschap en hoop. Over ergens "thuis" willen zijn en "thuis" voelen.

'Vluchtwegen' raakt steevast een gevoelige snaar bij het jonge publiek. Eén voorstelling is minstens zo efficiënt als een hele dag training rond empathie. Met een voortdurende wereldlijke vluchtelingenstroom als gevolg van onmenselijke toestanden, geeft deze voorstelling jongeren voeling met de problematiek van de "ver-van-mijn-bed-mensen van wie er nu ook een paar in mijn klas zitten".


Recensent Wouter Hillaert in De Morgen:

“Wat er politiek precies scheelt, kom je in dit stuk nooit te weten. De focus ligt op hoe mensen het hebben als ze niks meer hebben. Vader wordt vermoord, en zijn familie komt na een helletocht van drie jaar aan in een asielcentrum in België. Riza integreert snel, Andrea blijft verward en koppig op zichzelf. De acteurs hebben niks in de handen, niks in de mouwen en verspringen voortdurend tussen vele rollen. In die dynamische wissels voel je sterk de regieaanwijzingen van Robert Sian. De zegging werkt de emotionele slagkracht van dit verhaal sterk in de hand. Dit is een heel revelerend stuk. Veel begrip, dat krijg je ervan. Begrip voor wat zich in het gedrag van tieners of nieuwe Belgen niet verklaren laat. En wie weet ga je van daaruit wel anders naar het nieuws kijken.”


Voor de 3de graad
Duur: 50 min